Пређи на главни садржај

Мотивација ученика уз ИКТ


Мотивација ученика један је од најзначајнијих елемената образовања. Ако унапредимо мотивацију, можемо бити сигурни да ћемо унапредити и постигнућа ученика. 
   У време убрзаног развоја технологије, тешко је пронаћи начин за мотивисање ученика који ће засенити шарени свет интернета, видео-игара, мултимедијалних садржаја којима су ученици преокупирани. Зато наставници широм света проналазе начине како да искористе заинтересованост ученика за интерактивне и мултимедијалне садржаје и тако повећају њихову ангажованост и мотивацију.


     
   На курсу Web Solutions for the Classroom упознали смо се са платформама и алатима заснованим на концепту учења кроз игру (Game based learning) које наставници широм света свакодневно користе у својим учионицама. Иако смо се још једном уверили да је слаба опремљеност наших школа отежавајући фактор за праћење иновативних наставних метода, ипак смо открили и начине како да, упркос томе, ухватимо корак са савременим светским тенденцијама у образовању. 
   

 

Неки од ових алата (Edmodo, Kahoot, Socrаtive) добро су познати нашим наставницима и увелико се користе и у нашој школи, што је показатељ да смо на добром путу да се приближимо модерним европским школама. Платформе Quizziz, Quizlet, Studystack нуде могућност за креирање динамичних квизова, едукативних игара и интерактивних наставних материјала. Заједничка одлика свих алата који су нам представљени на курсу јесте једноставност употребе, како за наставнике тако и за ученике. Наставник за веома кратко време може креирати динамичне интерактивне материјале које ученици могу користити на часу (путем рачунара или својих телефона), или код куће за утврђивање и систематизовање наставних садржаја.
   Док учимо о креативној употреби ИКТ, размишљамо и о томе како да, када се вратимо, нова знања поделимо и са осталим наставницима.


 

Коментари

Популарни постови са овог блога

ТВ Пожега: прилог о пројекту

Прилог о нашем пројекту у емисији Телевизије Пожега 26. 6. 2018. године:
via ytCropper

Целу емисију можете погледати на следећем линку:  https://youtu.be/LtSNFJQr_E4

Евалуација - евалуациони упитници

Драги наставници, родитељи и ученици,
Желели бисмо да проверимо колико су активности реализоване током трајања пројекта имале утицаја на унапређење наставе, ангажованост ученика и њихова постигнућа.
Молимо вас да изразите своје мишљење о пројекту одговарајући на питања из приложених упитника.
Анализа резултата показаће колико је реализација пројекта била оправдана и узеће се у обзир при планирању будућих активности.
Хвала.

УПИТНИК ЗА УЧЕНИКЕ
УПИТНИК ЗА НАСТАВНИКЕ
УПИТНИК ЗА РОДИТЕЉЕ


New Methods Better Educational Achievements

   New Methods - Better Educational Achievements (Нове методе - боља образовна постигнућа) је пројекат ОШ "Петар Лековић" Пожега, одобрен и финансиран од стране програма Еразмус плус...   Еразмус плус је програм Европске уније намењен финансирању пројеката из области образовања, младих и спорта (сазнајте више о програму).    Циљ пројекта је упознавање наставника са иновативним методама подучавања које могу повећати мотивацију ученика и довести до бољих постигнућа.     Наш партнер је EUROPASS Centro Studi Europeo, реномирана организација са вишегодишњим искуством у обукама наставника за примену савремених педагошких приступа. Од великог броја курсева које ова организација организује, одабрани су следећи: A Satisfying School Experience: Strategies and Skills for TeachersThe 4Cs: Creativity, Critical Thinking, Communication and Collaboration in SchoolsWeb Solutions for the Classroom Детаљан опис пројекта може се видети на сајту Европске комисије (Project card), a сажетак на срп…