Пређи на главни садржај

Обилазак Тоскане

Последњи дан семинара учесници су, како је програмом и предвиђено, ишли у организовани обилазак Тоскане, којом су, наравно, сви били одушевљени!
Прво место који смо посетили је прелепи и нестварни Сан Ђимињано, средњевековни градић под заштитом Унеска, који је постао познат широм света захваљујући аутентичној средњевековној атмосфери и изгледу, који му дају старa  утврђења, цркве и  14 кула које су одолеле вековима. Овај градић је познат и по белом вину Верначија ди Сан Ђимињано,  произведеном  од грожђа које се узгаја по околним падинама и поседује заштићено географско порекло. Ту смо уживали и у  надалеко хваљеном и више пута награђиваном сладоледу из посластичарнице "Дондоли", који је, такође, своју славу потпуно заслужио! Шетњу средњим веком смо допунили насељем  Монтериђони, које је и Данте поменуо у својој у "Божанственој комедији" и у чијој тврђави  су снимљене поједине сцене филма "Гладијатор". Ту се можете  одморити уз кафицу на тргу, прошетати зидинама тврђаве са којих се пружа прелеп поглед, видети музеј оружја и оклопа које су користили Темплари и купити још неки сувенир.
Након пређених 39 км од Фиренце, дошли смо у место Кастелина, које се налази у винском региону Кијанти. Тамо смо ручали и пробали чувено Kијанти вино у винарији Казафраси, која поред одмора и хране, посетиоцима нуди и смештај.
Последњи тоскански град који смо посетили је била Сијена, светски позната по добро очуваном срењевековном градском језгру, које се налази на листи светске баштине Унеска. Овај историјски центар је претворен у пешачку зону, па можете  неометано шетати најпознатијим градским тргом, Пјаца дел Кампо, пројектованим у облику шкољке, на којем се два пута годишње одржавају коњичке трке. Видећете и градску катедралу Дуомо, познату по основи која се протеже у правцу север-југ, што је необично за хришћанске цркве. На тргу Салимбени ћете видети истоимену палату, која је била срењевековно седиште најстарије банке на свету која континуирано ради и која данас има око 3000 пословница. Универзитет у Сијени је, такође, основан у средњем веку, 1240. године и још увек је међу најпознатијим италијанским универзитетима. Поред свих ових знаменитости, треба поменути и бројне радње светских модних брендова и чоколатерије чијим слаткишима није било могуће одолети!
Шетајући овим дивним градом, сасвим измештени из стварности, нисмо ни приметили када је пала ноћ и дошло време да се вратимо у Фиренцу, преплављени незаборавним утисцима о прелепој Тоскани.


Коментари

Популарни постови са овог блога

ТВ Пожега: прилог о пројекту

Прилог о нашем пројекту у емисији Телевизије Пожега 26. 6. 2018. године:
via ytCropper

Целу емисију можете погледати на следећем линку:  https://youtu.be/LtSNFJQr_E4

Евалуација - евалуациони упитници

Драги наставници, родитељи и ученици,
Желели бисмо да проверимо колико су активности реализоване током трајања пројекта имале утицаја на унапређење наставе, ангажованост ученика и њихова постигнућа.
Молимо вас да изразите своје мишљење о пројекту одговарајући на питања из приложених упитника.
Анализа резултата показаће колико је реализација пројекта била оправдана и узеће се у обзир при планирању будућих активности.
Хвала.

УПИТНИК ЗА УЧЕНИКЕ
УПИТНИК ЗА НАСТАВНИКЕ
УПИТНИК ЗА РОДИТЕЉЕ


New Methods Better Educational Achievements

   New Methods - Better Educational Achievements (Нове методе - боља образовна постигнућа) је пројекат ОШ "Петар Лековић" Пожега, одобрен и финансиран од стране програма Еразмус плус...   Еразмус плус је програм Европске уније намењен финансирању пројеката из области образовања, младих и спорта (сазнајте више о програму).    Циљ пројекта је упознавање наставника са иновативним методама подучавања које могу повећати мотивацију ученика и довести до бољих постигнућа.     Наш партнер је EUROPASS Centro Studi Europeo, реномирана организација са вишегодишњим искуством у обукама наставника за примену савремених педагошких приступа. Од великог броја курсева које ова организација организује, одабрани су следећи: A Satisfying School Experience: Strategies and Skills for TeachersThe 4Cs: Creativity, Critical Thinking, Communication and Collaboration in SchoolsWeb Solutions for the Classroom Детаљан опис пројекта може се видети на сајту Европске комисије (Project card), a сажетак на срп…