Пређи на главни садржај

Обилазак Тоскане

Последњи дан семинара учесници су, како је програмом и предвиђено, ишли у организовани обилазак Тоскане, којом су, наравно, сви били одушевљени!
Прво место који смо посетили је прелепи и нестварни Сан Ђимињано, средњевековни градић под заштитом Унеска, који је постао познат широм света захваљујући аутентичној средњевековној атмосфери и изгледу, који му дају старa  утврђења, цркве и  14 кула које су одолеле вековима. Овај градић је познат и по белом вину Верначија ди Сан Ђимињано,  произведеном  од грожђа које се узгаја по околним падинама и поседује заштићено географско порекло. Ту смо уживали и у  надалеко хваљеном и више пута награђиваном сладоледу из посластичарнице "Дондоли", који је, такође, своју славу потпуно заслужио! Шетњу средњим веком смо допунили насељем  Монтериђони, које је и Данте поменуо у својој у "Божанственој комедији" и у чијој тврђави  су снимљене поједине сцене филма "Гладијатор". Ту се можете  одморити уз кафицу на тргу, прошетати зидинама тврђаве са којих се пружа прелеп поглед, видети музеј оружја и оклопа које су користили Темплари и купити још неки сувенир.
Након пређених 39 км од Фиренце, дошли смо у место Кастелина, које се налази у винском региону Кијанти. Тамо смо ручали и пробали чувено Kијанти вино у винарији Казафраси, која поред одмора и хране, посетиоцима нуди и смештај.
Последњи тоскански град који смо посетили је била Сијена, светски позната по добро очуваном срењевековном градском језгру, које се налази на листи светске баштине Унеска. Овај историјски центар је претворен у пешачку зону, па можете  неометано шетати најпознатијим градским тргом, Пјаца дел Кампо, пројектованим у облику шкољке, на којем се два пута годишње одржавају коњичке трке. Видећете и градску катедралу Дуомо, познату по основи која се протеже у правцу север-југ, што је необично за хришћанске цркве. На тргу Салимбени ћете видети истоимену палату, која је била срењевековно седиште најстарије банке на свету која континуирано ради и која данас има око 3000 пословница. Универзитет у Сијени је, такође, основан у средњем веку, 1240. године и још увек је међу најпознатијим италијанским универзитетима. Поред свих ових знаменитости, треба поменути и бројне радње светских модних брендова и чоколатерије чијим слаткишима није било могуће одолети!
Шетајући овим дивним градом, сасвим измештени из стварности, нисмо ни приметили када је пала ноћ и дошло време да се вратимо у Фиренцу, преплављени незаборавним утисцима о прелепој Тоскани.


Коментари

Популарни постови са овог блога

Први дан мобилности

Данас је први дан обуке наших наставника у Фиренци. Уводне активности су обухватиле упознавање са циљевима и садржајем курсева и међусобно упознавање учесника. Поред наставника из Србије учествују и наставници из великог броја европских земаља: Румуније, Естоније, Немачке, Хрватске,Мађарске..... Ово ће бити прилика не само за учење, него и за упознавање и размену искустава са колегама широм Европе.


New Methods Better Educational Achievements

   New Methods - Better Educational Achievements (Нове методе - боља образовна постигнућа) је пројекат ОШ "Петар Лековић" Пожега, одобрен и финансиран од стране програма Еразмус плус...   Еразмус плус је програм Европске уније намењен финансирању пројеката из области образовања, младих и спорта (сазнајте више о програму).    Циљ пројекта је упознавање наставника са иновативним методама подучавања које могу повећати мотивацију ученика и довести до бољих постигнућа.     Наш партнер је EUROPASS Centro Studi Europeo, реномирана организација са вишегодишњим искуством у обукама наставника за примену савремених педагошких приступа. Од великог броја курсева које ова организација организује, одабрани су следећи: A Satisfying School Experience: Strategies and Skills for TeachersThe 4Cs: Creativity, Critical Thinking, Communication and Collaboration in SchoolsWeb Solutions for the Classroom Детаљан опис пројекта може се видети на сајту Европске комисије (Project card), a сажетак на срп…

Још 9 дана:)

Ја, као припадник образовног система, нисам често (читајте: никад) имала прилику да ми ми неко омогући да се стручно усавршавам у иностранству. Начин на који би некоме то пошло за руком је мени увек био мистерија, колико год се тај неко трудио да ми потанко објасни шта би тачно требало да урадим. Ако треба да пишем и размишљам на тему, у реду, али не и да водим рачуна о уговорима. Пошто нас је сада шесторо у екипи, много је лакше јер нисам ја та која уговорима мора да се бави (предност рада у екипи!) и зато могу, неоптерећена тиме, да вам изложим своје мисли о нашој малој италијанској (аван)тури.      Одувек сам веровала да је знање једна од највреднијих ствари које имаш, иако сам у животу најчешће наилазила на ситуације које су грубо оповргавале ово моје уверење.  И тако сам са ставом оптимисте, заједно са члановима школског тима за реализацију пројеката, пре осам месеци написала пројекат. „Треба нам име за пројекат.“ „Оставимо то за крај, за сам крај.“ Нисам била сигурна који б…