Пређи на главни садржај

Шта смо научили

   Отвореност за непрекидно учење и усавршавање једна је од најважнијих одлика савременог наставника. У времену брзог развоја технологија, непрестаних промена у окружењу и савременом друштву, од наставника се очекује да буде спреман да испрати све те промене и прилагођава свој рад различитим околностима и потребама ученика. Очекује се да промишља, процењује и непрекидно преиспитује своју наставну праксу.
   Желећи да наставу у својој школи унапредимо, пронашли смо начин да стекнемо нова знања и вештине потребне за изазове савременог образовања, која ће бити у складу са светским образовним тенденцијама.
   Курсеви које смо похађали током мобилности баве се различитим аспектима наставног процеса. На курсу "The 4Cs: Creativity, Critical thinking, Communication and Collaboration in Schools" разматрани су начини и стратегије за развијање важних компетенција код ученика. Као што знамо, савремено образовање усмерено је не на пуко гомилање знања, већ на унапређење компетенција које ће ученицима бити потребне за будући живот и рад у свету који се непрестано мења. Постоји велики број вештина које ученици треба да стекну и унапреде током школовања, а међу најважнијима су комуникација, способност за сараднички рад, креативност и критичко мишљење. На курсу смо се упознали са занимљивим методама које се могу употребити у учионици, практичним примерима коришћења тих метода, а такође смо у сарадњи са другим наставницима трагали за новим начинима интеграције нових метода у сопствене наставне активности.
  За разлику од првог курса који се бавио компетенцијама ученика, курс "A Satisfying School Experience: Strategies and Skills for Teachers" био је усмерен на оснаживање наставника за изазове савременог образовања. Прилагођавање променама и потребама савременог ученика није нимало лако за наставнике. Свакодневно се суочавамо са бројним тешкоћама, стресним ситуацијама, незадовољством сопственим радом и ученичким постигнућима. На курсу су разматране стратегије за повећање самопоуздања наставника, комуникацијске вештине потребне за побољшање разумевања и сарадње са ученицима и родитељима, методе контроле стреса и спречавања засићења послом. Овде је од суштинске важности била размена искустава са другим наставницима, упоређивање образовних система и начина рада у различитим земљама. Размена са наставницима из других земаља изнедрила је нове идеје, а извесно олакшање донело је сазнање да су проблеми са којима се наставници суочавају свуда слични, чак и у много уређенијим системима богатијих земаља.
   Ефикаснију и лакшу примену иновативних метода подучавања, подстицање комуникације, сарадње, креативности омогућава нам употреба дигиталних технологија. Практична примена разноврсних веб-алата била је тема курса "Web Solutions for the Classroom". На курсу смо не само овладали вештинама потребним за креирање разноврсних наставних материјала, већ и разматрали могућности њихове смислене и ефикасне употребе у реализацији наставних циљева.
   Док сумирамо утиске и разматрамо усвојене садржаје, припремамо се за примену наученог на својим часовима и за дељење примера добре праксе са другим наставницима...
Коментари

Популарни постови са овог блога

Први дан мобилности

Данас је први дан обуке наших наставника у Фиренци. Уводне активности су обухватиле упознавање са циљевима и садржајем курсева и међусобно упознавање учесника. Поред наставника из Србије учествују и наставници из великог броја европских земаља: Румуније, Естоније, Немачке, Хрватске,Мађарске..... Ово ће бити прилика не само за учење, него и за упознавање и размену искустава са колегама широм Европе.


New Methods Better Educational Achievements

   New Methods - Better Educational Achievements (Нове методе - боља образовна постигнућа) је пројекат ОШ "Петар Лековић" Пожега, одобрен и финансиран од стране програма Еразмус плус...   Еразмус плус је програм Европске уније намењен финансирању пројеката из области образовања, младих и спорта (сазнајте више о програму).    Циљ пројекта је упознавање наставника са иновативним методама подучавања које могу повећати мотивацију ученика и довести до бољих постигнућа.     Наш партнер је EUROPASS Centro Studi Europeo, реномирана организација са вишегодишњим искуством у обукама наставника за примену савремених педагошких приступа. Од великог броја курсева које ова организација организује, одабрани су следећи: A Satisfying School Experience: Strategies and Skills for TeachersThe 4Cs: Creativity, Critical Thinking, Communication and Collaboration in SchoolsWeb Solutions for the Classroom Детаљан опис пројекта може се видети на сајту Европске комисије (Project card), a сажетак на срп…

Још 9 дана:)

Ја, као припадник образовног система, нисам често (читајте: никад) имала прилику да ми ми неко омогући да се стручно усавршавам у иностранству. Начин на који би некоме то пошло за руком је мени увек био мистерија, колико год се тај неко трудио да ми потанко објасни шта би тачно требало да урадим. Ако треба да пишем и размишљам на тему, у реду, али не и да водим рачуна о уговорима. Пошто нас је сада шесторо у екипи, много је лакше јер нисам ја та која уговорима мора да се бави (предност рада у екипи!) и зато могу, неоптерећена тиме, да вам изложим своје мисли о нашој малој италијанској (аван)тури.      Одувек сам веровала да је знање једна од највреднијих ствари које имаш, иако сам у животу најчешће наилазила на ситуације које су грубо оповргавале ово моје уверење.  И тако сам са ставом оптимисте, заједно са члановима школског тима за реализацију пројеката, пре осам месеци написала пројекат. „Треба нам име за пројекат.“ „Оставимо то за крај, за сам крај.“ Нисам била сигурна који б…